Kuchnia

Zupy

ZUPA Z JARMUŻU I ZIELONEGO GROSZKU

Składniki

8 liści jarmużu (ok. 250 g jarmużu bez łodyg)
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (400 g)
3 ziemniaki
1/2 selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka mleka kokosowego (w temp. pokojowej)
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
oliwa z oliwek
opcjonalnie podprażony słonecznik








Przygotowanie

W garnku podsmażamy cebulę, dodajemy drobno posiekane ziemniaki i seler. Wlewamy litr wody lub bulionu warzywnego. To wszystko gotujemy do miękkości, czyli przez jakieś 15 minut.

Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut, następnie wrzucamy posiekany jarmuż i podgotowujemy przez 2 minuty. Przyprawiamy zupę oraz dodajemy mleko kokosowe, a następnie doprowadzamy do zagotowania.

Zupę miksujemy w blenderze kielichowym. Trzeba to będzie niestety robić na tury, chyba że macie gigantyczny kielich. Zupę można również przecedzić przez sitko, dzięki czemu pozbędziemy się pozostałości po jarmużu.

Na suchej patelni podprażamy słonecznik i posypujemy nim zupę. Smacznego!

http://www.weganka.com/2014/09/zupa-z-jarmuzu-i-zielonego-groszku.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation