Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Kruche ciasteczka żytnie z czekoladą

Czego potrzebujemy? (na ok. 25 sztuk)
- pół kostki masła (ok. 120g),
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki cukru,
- pół szklanki płatków owsianych,
- pół szklanki mąki żytniej (można użyć razowej lub pełnoziarnistej),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
(opcjonalnie orzechy, suszone owoce - rodzynki, żurawina, morele)

Przygotowanie:
1. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmujemy je z lodówki. Ucieramy je z cukrem do otrzymania puszystej masy. Można to zrobić ręcznie lub pomóc sobie mikserem.
2. Następnie dodajemy jajko i dalej ucieramy.
3. Dodajemy resztę składników i mieszamy.
4. Czekoladę siekamy na małe kawałki i dodajemy do ciasta.
5. Z ciasta formujemy małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy łyżką.
6. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C - mają się zarumienić. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation