Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Muffiny z truskawkami

SKŁADNIKI 12 SZTUK
250 g truskawek
100 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
125 ml mleka
2 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g cukru
ORAZ (OPCJONALNIE)
polewa (100 g białej czekolady, 4 łyżki jogurtu)

PRZYGOTOWANIE
Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Do miski wlać roztopione masło lub olej roślinny, dodać mleko, jajka i wymieszać np. rózgą.
W drugiej misce wymieszać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Wlać składniki z pierwszej miski i delikatnie wymieszać łyżką (tylko do czasu gdy nie będzie widać surowej mąki, nie można mieszać zbyt długo). Pod koniec dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.
Po przestudzeniu można polać polewą: roztopić czekoladę i wymieszać z jogurtem. Udekorować plasterkami truskawek i miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation