Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Drożdżówki z czekoladą

SKŁADNIKI na 15 sztuk
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
170 g gorzkich lub mlecznych chocolate chips lub posiekanej czekolady
Do posmarowania:
1 żółtko rozmącone z 1 łyżką wody

PRZYGOTOWANIE
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Pod sam koniec dodać chocolate chips i wyrobić z nimi ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, formować gładkie i równe bułeczki, około 82 g każda. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (połączą się podczas pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 – 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić.

Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚. Pod koniec wyrabiania dodać kawałeczki czekolady. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation