Kuchnia

omomomom.

Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

Składniki (na 4 porcje):
1 cukinia pokrojona na plasterki
45 g mąki
1 jajko
100 g bułki tartej
4 łyżki parmezanu
sól do smaku
oliwa do spryskania cukinii
300 g makaronu, np. tagliatelle
na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku

Przygotowanie:
--Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki - do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody.
--Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z parmezanem i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy opanierujesz już wszystkie plastry cukinii, skrop je odrobiną oliwy (najłatwiej przy pomocy oliwy w sprayu), wstaw do piekarnika na 10 minut, po czym przewróć plastry na drugą stronę i dopiekaj jeszcze przez 10 minut. Plastry cukinii powinny być złote i chrupiące.
--W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
--Przygotuj pesto szpinakowe - wszystkie składniki pesto umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy. Dopraw solą do smaku.
--Ugotowany makaron wymieszaj z pesto szpinakowym. Podawaj z plastrami chrupiącej cukinii oraz parmezanem do posypania. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation