Kuchnia

Obiadowo

moje pasje: Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli z karmelizowanymi gruszkami, kaszą kuskus i kapustą Pak Choi

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (użyłam z Gawor Podstolice - lokalneprzysmaki.pl)
2 łyżki sosu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
2 kopiate łyżeczki musztardy francuskiej
świeżo mielony kolorowy pieprz
2-3 gałązki świeżego tymianku i (użyłam z lokalneprzysmaki.pl)
1-2 gałązki świeżego rozmarynu (głównie do dekoracji) (użyłam z lokalneprzysmaki.pl)


Składniki na marynatę dokładnie wymieszać i wlać do woreczka. Dodać 1 gałązkę tymianku i kilka listków rozmarynu. Wrzucić polędwiczki i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.



Piekarnik nagrzać do 200stopni (góra -dół).
Polędwiczki wyjąć z lodówki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić polędwiczki i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć podsmażone polędwiczki. Na nich wyłożyć większość soków z patelni (głównie kulki musztardy, choć troszkę jej zostawić).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie włączyć opiekanie, przełożyć na najwyższą półkę i opiekać 3 minuty.
Upieczoną polędwicę wyjąć i odczekać chwilę zanim ją pokroimy.
W trakcie pieczenia polędwicy przygotowujemy kapustę, kaszę, gruszki i sos. Dobrze jest mieć wszystko przygotowane wcześniej by sprawnie szło :)



Składniki na sos:
sok i pozostałości po smażeniu polędwicy na patelni
130ml śmietany kremówki
ok.70g sera gorgonzola
sól

Na rozgrzaną patelnię na której smażyliśmy polędwicę wlać kremówkę. Zeskrobać dokładnie wszystkie soki i dodać ser. Podgrzewać do momentu jego rozpuszczenia. Doprawić solą.


Składniki na kapustę i kaszę:
1 kapusta Pak Choi (użyłam z Tonie z lokalneprzysmaki.pl)
1 ząbek czosnku
600ml bulionu drobiowego
1 szklanka kaszy kuskus (użyłam Vitana z lokalneprzysmaki.pl)

Czosnek przecisnąć i dodać do gotującego się bulionu. Na gotujący wrzucić umyte i rozdzielone liście kapusty. Przykryć i gotować 5 minut. Po tym czasie wyjąć (bulion zachować).

Kaszę wsypać do garnka, zalać wrzącym bulionem w którym gotowała się kapusta. Wymieszać i przykryć. Odstawić na 5 minut.


Składniki na karmelizowane gruszki:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 gruszki (użyłam Konferencji z lokalneprzysmaki.pl)
2 łyżki miodu
3 łyżki czerwonego wina
50g orzechów włoskich i laskowych
100g sera gorgonzola (pokruszyć lub pokroić w kostkę)


Olej rozgrzać na patelni. Gruszki obrać i wydrążyć środek. Pokroić je na ćwiartki. Gruszki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć z każdej strony.
Na patelnię wlać miód wymieszany z winem i chwilę podgrzewać. Gdy się wszystko rozpuści a gruszki dokładnie się obtoczą w gorącym syropie - wyjąć je. Wsypać szybko orzechy i dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażać.

Na talerz wykładać: kapustę Pak Choi, obok niej kaszę kuskus oraz pokrojoną w plastry polędwicę ułożoną na sosie z gorgonzoli. Z boku talerza dajemy gruszki, orzechy karmelizowane, a na nich pokruszoną gorgonzolę. Całość udekorować świeżym tymiankiem i rozmarynem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation