Kuchnia

Przekąski, przystawki

babeczki z curry
składniki

1 litr rosołu
200 g ryżu
60 g masła + masło do wysmarowania formy
3 łyżki tartej bułki + odrobina bułki do wysypania foremek
2 ząbki czosnku
120 g szynki westfalskiej
3 jabłka


na sos:

1 cebula
oliwa
30 g mąki
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki śmietanki 12%
sól, pieprz


sposób przygotowania

na wrzący rosół wrzucamy ryż i gotujemy al dente. odcedzamy, zachowujemy rosół. dodajemy do ryżu 50 g masła, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku. przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odcedzamy nadmiar płynu. 4 foremki smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wykładamy plasterkami szynki. napełniamy ryżem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160oc, nie domykając go. z jabłek wycinamy 8 kształtnych krążków, podsmażamy je na maśle, odkładamy. robimy sos: cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oliwie, kroimy resztki jabłek na kawałki, dodajemy do cebuli. wsypujemy mąkę i curry, wlewamy śmietankę, można dodać nieco rosołu, jeśli sos jest zbyt gęsty. solimy i pieprzymy. na talerzu układamy 4 podsmażone krążki jabłek, na nich ryżowe babeczki, ozdabiamy pozostałymi 4 krążkami jabłek. sos podajemy osobno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation