Kuchnia

Przekąski, przystawki

Roladki z serem feta



Składniki

3 różne kolory papryki
1 bakłażan
1 cukinia (młoda)
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
1/2 szklanki bulionu
400 g sera feta
oliwa, sól, pieprz, bazylia

Wykonanie

Papryki pokrój na połówki, oczyść, każdą połówkę potnij na 3 paski. Gotuj 4-5 minut w osolonej wodzie, następnie odcedź. Przelej zimną wodą. Możesz obrać skórkę, ale niekoniecznie.

Oczyść cukinię i bakłażan. Oba warzywa pokrój wzdłuż na cienkie paseczki. Bakłażan posól i odstaw na 20 minut. Następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się szkliste. Dodaj pomidory z puszki i bulion. Gotuj 5-6 minut na wolnym ogniu. Dodaj posiekaną bazylię (opcjonalnie suszoną), przypraw solą i pieprzem.

Fetę pokrój na 8-9 pasków. Paski sera składaj z paskiem papryki i zawijaj w plastry bakłażana, a następnie cukinii - spinaj wykałaczkami. Roladki obsmaż na oliwie na rumiano. Roladki Przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej sos pomidorowy i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Możesz podawać same lub z dodatkiem grzanek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation