Kuchnia

Naleśniki Racuchy

Naleśniki kawowe

Składniki: na 6 sztuk
200 ml mocnej kawy *
50 ml odtluszczonego mleka do kawy
2 łyżki masła
1 łyżeczka kakao
3 jajka
130 g przesianej mąki tortowej
2 łyżki cassonady, można zastąpić cukrem trzcinowym
po dużej szczypcie zmielonego kardamonu, goździków, cynamonu
½ laski wanilii
½ łyżeczki soli morskiej

Do przełożenia:**
gęste mleko kokosowe
cukier cynamonowy
truskawki

Przygotowanie:
1. Do gorącej kawy dodajemy kakao, mieszamy dokładnie. Dolewamy mleko. Następnie masło. Pozwalamy, aby się rozpuściło. Dosypujemy cukier i sól. Mieszamy.
2. Całość przelewamy do większej miski. Dodajemy jajka, łączymy ubijając.
3. Powoli dosypujemy makę, nie przestając ubijać.
4. Gdy ciasto jest gładkie i jednolite dodajemy przyprawy, mieszamy raz jeszcze do dokładnego połączenia składników.
5. Odstawiamy na minimum ½ godziny. Najlepiej na dłużej, naleśniki są wówczas delikatniejsze.
6. Smażymy na sklarowanym maśle.
7. Smarujemy na całej powierzchni mlekiem kokosowym. Posypujemy cukrem cynamonowym. Zwijamy i podajemy z truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation