Kuchnia

Naleśniki Racuchy

Naleśniki kokosowo-cytrynowe z ricottą

Składniki:
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mleka kokosowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżki masła roztopionego i ostudzonego
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa, ok. 1 minuty. Wkładamy masę do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy smażymy naleśniki.

Nadzienie
ok. 300 g ricotty
1-2 łyżki miodu (w zależności od upodobań) plus więcej do podania
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki mieszamy do połączenia.

Karmelizowane cytryny
1 cytryna pokrojona na plastry
1/2 szklanki cukru

Do garnuszka wlewamy 1/2 szklanki cukru, dodajemy cukier i gotujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy plastry cytryny i gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje, ok. 5-7 minut. Studzimy cytryny.

Naleśniki nadziewany ricottą, zwijamy. Układamy na talerzu, układamy plastry cytryny i polewamy delikatnie miodem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation