Kuchnia

Naleśniki Racuchy

razowe placuszki dyniowe z cynamonem


100 g ugotowanej dyni hokkaido
1 jajko
1 białko jaja
40 g mąki razowej pszennej, orkiszowej lub żytniej
10 g syropu klonowego
1/3 łyżeczki cynamonu
spora szczypta kardamonu
spora szczypta kurkumy
10 g migdałów


Dynię gotujemy ze szczyptą soli do miękkości, odcedzamy (hokkaido nie musimy obierać ze skóry).

Lekko przestudzone kawałki dyni blendujemy wraz z jajkiem i białkiem na puree, które następnie łączymy z resztą składników (oprócz migdałów) na dość gęstą masę.

Na bardzo dobrze rozgrzaną, teflonową patelnię nakładamy po 2 łyżki "ciasta" i rozprowadzamy na kształt okrągłych placuszków, smażymy je po około 2 minuty z obu stron.

Na talerzu posypujemy gotowe placki cynamonem i migdałami, opcjonalnie możemy też nałożyć na nie świeże owoce lub np. polać jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation