Kuchnia

przepisy (:

Składniki

4 dag świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
800 g mąki pszennej (+ do podsypania)
3 jajka
100 g margaryny
szczypta soli
Masa:
1/3 kostki masła
2/3 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cynamonu


Ciasto:
Margarynę roztopić i ostudzić.
Drożdże pokruszyć, dodać płaską łyżkę cukru, łyżkę mąki i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Do przygotowanego rozczynu dodać mąkę, cukier, roztopioną margarynę, 2 jajka, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić! W razie potrzeby dodać trochę mąki. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zawinąć i pokroić, jak roladę na plastry grubości 2-3 cm. Odłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Po ok. 15 minutach posmarować każdą bułeczkę rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 st. C przez 20 minut.

Masa do przełożenia:
Mało rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Cukier wymieszać z cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation