Kuchnia

Kulinarne do sprawdzenia

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

PULPECIKI:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula biała
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- mąka (do panierki)
- olej rzepakowy (do smażenia)

SOS:
- 250 ml bulionu drobiowego
- 450 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany kremówki
- słodki sos sojowy

PRZYPRAWY:
- 1 listek laurowy
- 2 łyżeczki bazylii
- czosnek granulowany
- pieprz cayenne
- cukier brzozowy
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK1. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy i studzimy. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, a następnie dodajemy do nich łyżeczkę koncentratu pomidorowego, bułkę tartą, posiekany koperek i jako oraz doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 2. Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące.

KROK 3. Pulpeciki obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

KROK 4. W tym samym czasie w garnku zagotowujemy bulion drobiowy z listkiem laurowym, dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu, przecier pomidorowy oraz bazylię i zagotowujemy. Całość doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem granulowanym, solą, cukrem brzozowym oraz pieprzem (czarnym i cayenne). Do sosu wkładamy podsmażone pulpeciki i dusimy je około 15 minut.

KROK 5. Po tym czasie całość zabielamy śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki i ponownie zagotowujemy.

Gotowe pulpeciki podajemy z ryżem lub kaszą bulgur oraz świeżą zieleniną (pietruszką lub bazylią).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation