Kuchnia

Kulinarne do sprawdzenia

Rösti
Rösti - składniki:
Przepis z warsztatów kulinarnych z Kurtem Schellerem.
/składniki na 1 duży placek dla 2 osób/
500 g ziemniaków
50 g cebuli
100 g boczku
25 g masła
25 ml oliwy z oliwek
szczypta soli do gotowania ziemniaków


Rösti - przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy osiągną temperaturę pokojową obieramy je ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek i cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.
Podsmażamy chwilę boczek i cebulę, by składniki się zezłociły.


Następnie dorzucamy starte ziemniaki i mieszamy. Formujemy placek.

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podczas przekładania należy wykazać się wprawą i dobrze mieć dużą łopatkę do przewracania oraz talerz, na którym odwrócimy placek.

Moja uwaga:
Podczas pobytu w Szwajcarii podano nam rösti nie w postaci placka, a luźnie podsmażonych startych ziemniaków z boczkiem. Możecie więc nie formować placka, a po prostu podsmażyć ziemniaki aż do zezłocenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation