Kuchnia

Na grilla

Kebab na szpadkach

składniki:
60 dag udźca jagnięcego (bez kości)
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

KUSKUS:
1 łyżka oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
20 dag kaszy kuskus
500 ml bulionu warzywnego
1 pęczek natki
2-3 gałązki mięty

SAŁATKA:
60 dag pomidorów
2 cebule
50 ml octu winnego
sól
pieprz
cukier
2 łyżki oliwy
listki mięty i cząstki cytryny do dekoracji
Kebab na szpadkach - sposób przygotowania:
Mięso kroimy na 16 kostek równej wielkości i nadziewamy na 4 szpadki do szaszłyków. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju i podsmażamy szaszłyki z każdej strony. Zmniejszamy ogień, smażymy jeszcze 20 minut, co jakiś czas odwracając. Pod koniec dodajemy połowę posiekanego czosnku. Po zdjęciu z patelni oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy kuskus. Na rozgrzanym w rondlu oleju szklimy posiekane cebulę oraz czosnek. Dodajemy kaszę, podsmażamy. Wlewamy bulion, zagotowujemy, podgrzewamy 10 minut na małym ogniu. Wrzucamy posiekaną natkę i miętę, doprawiamy. Robimy sałatkę. Pomidory i cebule kroimy w plasterki. Ocet doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i ucieramy z oliwą. Sosem skrapiamy pomidory wymieszane z cebulą. Sałatkę i kuskus podajemy z szaszłykami. Dekorujemy listkami mięty i cząstkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation