Kuchnia

Desery

zufikowo: Sernik waniliowy
900 g sera na sernik Czarnocin
200 ml śmietanki 30% Czarnocin

5 jajek wiejskich
1 szklanka drobnego cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 laska wanilii (ziarenka)
1 łyżeczka pasty waniliowej
100 g masła



spód:

200 g twardych herbatników
100 g masła
2 łyżki cukru kokosowego (lub brązowego)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód: Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy pokruszone lub zblendowane herbatniki i wykładamy masą spód, lekko cociskając. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.


Masa serowa: Staramy się nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzyć masy (sernik wtedy nie popęka), miksujemy za każdym razem krótko na niskich obrotach po dodaniu kolejnego składnika.
Ucieramy masło z 1/2 cukru na jasną masę. Dodajemy 4 żółtka (białka w osobnym naczyniu do ubicia piany) i dalej miksujemy, partiami dodajemy ser i miksujemy. Dorzucamy ziarenka wanilii oraz pastę waniliową, skrobię ziemniaczaną i całe jajko. Miksujemy.
Śmietankę lekko ubijamy i dodajemy do masy miksując delikatnie.
Na koniec ubijamy pianę z białek z 1/2 cukru (nie na sztywno). Mieszamy delikatnie wszystko.
Wylewamy masę na schłodzony spód.
Piec w 160-170 stopni na funkcji góra-dół na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 1 godzinę.
Na dno piecyka wstawiamy naczynie z wodą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową od góry aby zachowało łady jasny wierzch.
Po upieczeniu powinno być sprężyste na wierzchu. Schładzamy powoli, stopniowo otwierając dzrzwi piekarnika. Najlepiej ostudzić w piecyku. Potem zdejmujemy obręcz formy i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation