Kuchnia

Desery

Ciasto z kaszą manną i morelami

Składniki:

2 duże jajka
170 g drobnego cukru do wypieków
pół opakowania cukru wanilinowego (8 g)
30 ml (2 łyżki) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

700 - 800 g moreli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kaszę i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka (w całości), cukier i cukier wanilinowy. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany i nawet do potrojenia objętości. Powolną strużką wlewać olej, cały czas ubijając. Dodawać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Morele odpestkować i przekroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto, jeden kawałek obok drugiego.

Piec w temperaturze 170 ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Można polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation