Kuchnia

Śniadania

Składniki na racuchy z amarantusem i maślanką (na ok. 30 placuszków):

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
1/2 szklanki poppingu z amarantusa (lub 1/4 szklanki ugotowanych ziaren, co da to potrzebną połowę szklanki po ugotowaniu – można to zrobić wieczór wcześniej),
3 łyżki brązowego cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli (w przepisie – 1 łyżeczka),
2 duże jajka (przepis mówi o 2 jajkach i dodatkowym białku, ale myślę, że to przerost formy nad treścią :),
1 i 3/4 szklanki maślanki,
3 łyżki oleju roślinnego.


W misce mieszamy suche składniki: mąki, popping, proszek i sodę. Jeżeli używamy ugotowanego amarantusa ,dodajemy go z mokrymi składnikami. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem jajka, olej i maślankę (oraz ewentualnie ugotowany amarantus). Dodajemy suche składniki i miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta.

Racuszki smażymy na dobrze nagrzanej patelni, spryskanej olejem roślinnym. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetne będą też z owocami sezonowymi. Polecam! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation