Kuchnia

Śniadania

SEREK KANAPKOWY
marchewkowo - kakaowy

pół opakowania sera Ricotta* (125g)
1 mała marchewka
1 łyżka mieszanki bakaliowej**
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 (lub 1) łyżeczki kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
0,3 łyżeczki przyprawy piernikowej
po szczypcie (na czubku noża) imbiru i gałki muszkatałowej
ewentualnie: cukier puder (słodzik) i odrobina soku z cytryny (lub kwasku)

* jestem strasznie ciekawa jak smakowałoby z Philadelphia!
** u mnie mieszanka do makowca: orzechy włoskie, rodzynki, suszone śliwki i morele itp.

Orzechy i owoce drobno posiekać. Marchewkę podzielić na 2 części - jedną zetrzeć na małych oczkach, a drugą na dużych (taki mój kaprys).

Do miseczki włożyć serek i dodać przyprawy: cynamon, korzenną, imbir, gałkę oraz cukier waniliowy i kakao. Wszystko dokładnie połączyć. Wmieszać bakalie ze startą marchewką. Według własnych preferencji: dosłodzić cukrem pudrem (słodzikiem) i ewentualnie dodać trochę kwasku cytrynowego dla orzeźwienia smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation