Kuchnia

Śniadania

Schłodzony pudding orzechowo - kakaowy z kaszy manny

Składniki na porcję
3/4 szklanki mleka
2 i 1/2 czubatej łyżki manny (użyłam orkiszowej)
łyżeczka zarodków pszennych
1 i 1/2 łyżeczki miodu
łyżeczka kakao + odrobina wody
łycha masła orzechowego crunchy
mielony kardamon
2 łyżki poppingu amarantusowego
garstka orzeszków sojowych lub ziemnych
W emaliowanym rondelku zagotować mleko. Powoli wsypywać mannę cały czas mieszając, zmniejszyć gaz. Dodać kakao rozrobione z odrobiną wody. Gotować ok. 5-7 minut, aż kaszka zgęstnieje. Dodać zarodki, miód, kardamon, masło orzechowe, wymieszać, aż masło się rozpuści i dobrze rozprowadzi po całej kaszce. Gotować jeszcze minutę lub dwie i zdjąć z gazu. Wmieszać popping amarantusowy. Przelać do miseczki lub innego naczynia i ozdobić orzeszkami wciskając je delikatnie. Zostawić do ostygnięcia i wstawić pod przykryciem na noc do lodówki.
Rano wystarczy wyjąć i się zajadać.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation