Kuchnia

DŻEMY

Czego potrzebujemy, żeby zrobić pyszną konfiturę z jarzębiny?
Zebrane wcześniej owoce musimy zamrozić i zostawić w zamrażalce przynajmniej na 24 godziny – pozwoli to nam pozbyć się charakterystycznej goryczki z owoców.

Mieszamy jarzębinę z cukrem (w proporcji 1 kg cukru na 1 kilogram owoców) i szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień po czym gotujemy jeszcze godzinę.

Następnie studzimy, miksujemy i znowu wkładamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy, aż masa zgęstnieje.

Kiedy uzyskamy zadowalającą konsystencję nakładamy konfiturę do słoiczków i pasteryzujemy. Świetnie nadaje się do mięs, szczególnie dziczyzny.

Kiedy chcemy dodatkowo wzbogacić smak konfitury o aromat jabłek albo gruszek musimy dodać obrane, pokrojone owoce z usuniętymi gniazdami nasiennymi między jednym a drugim gotowaniem. Na kilogram jarzębiny wystarczy pół kilo jabłek lub gruszek.

Dla dodatkowe smaku możemy do konfitury dodać także trochę brandy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation