Kuchnia

DŻEMY

Dżem z pigwowców, cytryn i pomarańczy

6 pigw (to te duże, a nie te malutkie pigwowce)

3 pomarańcze

3 cytryny

850 g cukru + 100 g cukru (u mnie pół na pół biały z trzcinowym)

Pigwy obrać, wypestkować, pokroić w plasterki, odstawić w miseczce. Zasypać 850 g cukru, posypać skórką startą z cytryn i polać wyciśniętym cytrynowym sokiem.

Pomarańcze dokładnie sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie plastry wraz ze skórką i razem ze 100g cukru smażyć tak długo, aż owoce staną się przezroczyste. Wówczas dodać resztę składników. Masę doprowadzić do wrzenia i pozostawić na drugi dzień. Nazajutrz ponownie doprowadzić do wrzenia i smażyć na niewielkim ogniu do zgęstnienia konfitury. Przestudzoną masę rozdrobnić blenderem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry dnem, a po 15-20 minutach głęboko schować. ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation