Kuchnia

DŻEMY

Chutney śliwkowy z czosnkiem i chili

Znakomity do serów, wędlin, mięs, kanapek... na śniadanie, obiad i kolację. Niezastąpiony i ulubiony chutney z sezonowych owoców - na pierwszy rzut śliwka z chilli, cebulką, czosnkiem i miodem.


Chutney śliwkowy z chili

- 1 kg świeżych śliwek węgierek
- 3 cebule (najlepiej delikatne szalotki)
- 2 duże ząbki czosnku

- 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki chili w proszku
- 1 duża łyżka miodu
- 50 g cukru białego kryształu
- sól, pieprz

- 400 ml octu winnego z jabłek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Kilogram śliwek węgierek myjemy...



.... po czym usuwamy z nich pestki.



Śliwki wrzucamy do garnka, dorzucamy czosnek i szalotkę pokrojone w kosteczkę. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól, pieprz, chilli.



Wszystko podsmażamy chwilę, po czym zalewamy jabłkowym octem winnym oraz wytrawnym winem czerwonym, dodajemy odrobinę miodu i octu balsamicznego oraz cukru, po czym gotujemy na małym ogniu tak długo, aż śliwki zaczną się rozpadać (około 30-40 minut). Sami kontrolujcie, jaka gęstość Wam odpowiada. Im dłużej będziecie gotować, tym bardziej sos będzie robił się gęsty.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation