Kuchnia

DŻEMY

Składniki (na 4-5 małych słoików):

1 kg fig
1 kg śliwek
200 g cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodkie dżemy - my wolimy lekko kwaskowe:))
sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy lub kandyzowana skórka pomarańczowa (tym razem jej nie dodałam, chociaż bardzo smakował mi ten właśnie dżem z 2-3 łyżkami bardzo drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej)

Przygotowanie:

Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Usunąć pestki ze śliwek i pokroić owoce na małe kawałki. Wrzucić na patelnię lub do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny. Następnie dodać do owoców sok z 1 pomarańczy oraz ewentualnie skórkę (otartą lub kandyzowaną).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation