Kuchnia

KEBAB

Kebab drobiowy przepis | Kotlet.TV

Przepis na Kebab drobiowy
czas: 1 godzina + 1 doba wcześniej na marynowanieliczba porcji: 4
Składniki
500 g piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka goździków (to ok. 3-5 goździków)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kuminu
1 laska cynamonu
1 duży liść laurowy
2 nasiona kardamonu
2-3 łyżki stołowe octu winnego czerwonego
oliwa
Do wypełnienia kebaba:
pomidor
kapusta pekińska
sos czosnkowy
Moje porady

Zamiast kupować gotowy sos czosnkowy, przygotujcie go sami wedle naszego przepisu na sos czosnkowy, to zajmuje tylko chwilę.
Pamiętajcie, że dla pełnego efektu warto zaopatrzyć się w placki pita, które należy przed rozcięciem pokropić wodą i podgrzać w piekarniku.
Kebab krok po kroku
KROK 1
Wszystkie składniki z listy składników (poza tymi do wypełnienia kebaba, jak pomidor, kapusta i sos czosnkowy) lądują w jednej misce. Czyli: kroję mięso na drobne kawałki (najlepsze będą podłużne paski), wkładam do miski i dodaję wszystkie przyprawy. Dodaję pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
Kebab krok po kroku
KROK 2
Mieszam wszystko i odstawiam do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na cały dzień i noc, aby się zamarynowało.
Kebab krok po kroku
KROK 3
Gdy mięso jest już gotowe, przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego. Nagrzewam piekarnik do 180°C i piekę przez 40-50 minut: pierwszą połowę czasu z pokrywką, a drugą połowę czasu bez pokrywki (aby mięso się zapiekło).
Kebab krok po kroku
KROK 4
Rozcinam podgrzany chlebek pita, wypełniam go mięsem, pomidorem, kapustą i sosem czosnkowym. Możecie też dodać inne wypełniacze wedle własnego uznania. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation