Kuchnia

Z Zapachem Kresu

Moje Wypieki

Pluszki czyli rosyjskie bułeczki

Składniki na 16 bułeczek:

325 ml letniego mleka
50 g masła, roztopionego
1,5 łyżeczki majonezu
500 g mąki pszennej
50 g cukru
pół łyżeczki soli
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części.
Z każej części uformować kulkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Po tym czasie każdą kulkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.

Nadzienie makowe:

roztopione masło
cukier
mak (suchy)

Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.

lub nadzienie serowe:

400 g zmielonego twarożku
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
4 łyżki miękkiego masła

Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.

lub nadzienie orzechowe:

200 g zmielonych orzechów laskowych
75 g cukru
3 łyżki słodkiej śmietanki
100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1 łyżka rumu lub aromat rumowy

Wszystkie składniki wymieszać.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik.
Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca.
Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Wyjąć, wystudzić na kratce.

* U mnie bułeczki z makiem i z serem - pychota w obydwu wersjach!

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation