Kuchnia

Lunch

Pizza na cienkim cieście z rukolą -

Składniki na ciasto do pizzy (2 sztuki):
300 g mąki (2 szklanki)
165 ml ciepłej wody (2/3 szklanki)
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
Błyskawiczny sos pomidorowy:
390 g krojonych pomidorów z bazylią (kartonik / puszka)
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz – wg smaku
Dodatki:
8 plasterków szynki parmeńskiej
8-10 pomidorków koktajlowych
10 wydrylowanych oliwek
2 garście świeżych liści rukoli
1 kula mozzarelli
szczypta oregano
Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy, robimy wgłębienie pośrodku. Drożdże rozcieramy z cukrem i jedną łyżką ciepłej wody i wlewamy do wgłębienia w mące. Zostawiamy na 15 minut, aż drożdże zwiększą objętość. Po tym czasie dodajemy oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy łyżką w jedną stronę, aż składniki się połączą, a następnie szybko wyrabiamy jednolite ciasto na blacie podsypanym mąką. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Błyskawiczny sos pomidorowy: Do pomidorów dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Sosu jest więcej niż potrzeba do pizzy. Pozostały sos zawsze wlewam do pojemników na lód – potem jak robię pizzę po prostu rozmrażam kilka kostek.
Pizza: Piekarnik nagrzewamy do 230°C – zostawiając na środkowym poziomie blachę od piekarnika (lub jeśli posiadamy – specjalny kamień). W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na dwie jednakowe części.
Na papierze do pieczenia układamy jedną część ciasta i formujemy okrągły placek. Dłonie formujemy w pięść i wygniatamy ciasto tak, aby placek powiększał swoją średnicę. Co jakiś czas ciasto przewracamy na drugą stronę , lekko rozciągamy i dalej szybko wygniatamy (można oczywiście użyć wałka, ale ręcznie jest szybciej i przyjemniej – wymaga to jednak odrobinę wprawy). Robimy tak do czasu, aż uzyskamy średnicę ok. 28 cm (ja zostawiam odrobinę grubsze brzegi). Wtedy przekładamy ciasto wraz z papierem na talerz. Smarujemy sosem pomidorowym za pomocą pędzelka. Układamy połowę mozzarelli pokrojonej w plastry oraz pięć pokrojonych oliwek. Bierzemy talerz z pizzą i zsuwamy wraz z papierem na gorącą blachę w piekarniku. Pieczemy 4 minuty. Następnie piekarnik otwieramy i szybko układamy na pizzy kilka przepołowionych pomidorków i 4 plastry szynki. Zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 4 minuty. Po wyjęciu z pieca posypujemy pizzę oregano i układamy na wierzchu garść rukoli. Analogicznie przyrządzamy drugi placek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation