Kuchnia

Lunch

Lasagne ze szpinakiem i cukinią | Kwestia Smaku


Składniki
3 porcje

9 płatów lasagne
400 g szpinaku
1 czubata łyżka mascarpone
2 surowe żółtka
1 średnia żółta cukinia (lub zielona)
100 g sera camembert
3 łyżki śmietanki kremowej 30%
30 g parmezanu
świeże oregano - opcjonalnie
oliwa extra vergine

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Zagotować osoloną wodę w garnku i włożyć płaty lasagne, gotować przez około 1- 2 minuty (lub nieco dłużej jeśli lubimy bardziej miękkie ciasto), następnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ściereczce kuchennej jeden płat obok drugiego. Żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 28 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Szpinak opłukać, otrzepać z wody i włożyć na suchą patelnię. Podgrzewać mieszając przez około pół minuty lub krócej do czasu aż szpinak zwiędnie. Zdjąć z patelni i odcisnąć na sicie (może pozostać trochę wilgoci na szpinaku). Posiekać na 1 - 2 cm kawałki i włożyć z powrotem na jeszcze ciepłą patelnię. Dodać ser mascarpone i żółtka, wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cukinię pokroić na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia ułożyć pierwsze 3 płaty lasagne, na każdym ułożyć po około 3 - 4 plasterki cukinii, skropić oliwą (około 1 łyżeczki) i posypać pieprzem. Rozłożyć połowę szpinaku i połowę sera camembert (1 łyżkę sera odłożyć na wierzch). Położyć kolejne 3 płaty lasagne, cukinię, szpinak i drugą połowę sera. Przykryć pozostałym makaronem i ułożyć plasterki cukinii, posypać pieprzem.
Na patelnię po szpinaku wlać 3 łyżki śmietanki kremowej i dodać odłożoną łyżkę camemberta, podgrzewać mieszając aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Polać po lasagne (najlepiej po odkrytych częściach makaronu). Wierzch posypać tartym parmezanem i wstawić bez przykrycia do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Po upieczeniu posypać oregano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation