Kuchnia

Zupy, potrawy jednodaniowe płynne i półpłynne :)

Zupa pomidorowa przepis


Składniki
ilość porcji: 6

2 litry wody
1 marchewka, pokrojona na kawałki
1 mała pietruszka, pokrojona na kawałki
kawałek pora, pokrojony na plasterki
2 kostki rosołowe (bulion)
3 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu
1/2 szklanki śmietany
3/4 szklanki ryżu


Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 25min.

Do garnka z wodą wrzucić obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa. Dodać bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować przez 15 minut.
Na koniec dodać śmietanę rozbełtaną z gorącym wywarem. Wyłączyć, i jeżeli trzeba, doprawić jeszcze do smaku.
W osobnym garnku ugotować ryż na sypko i gotowy dodać do zupy.

rada

Przed podaniem można zupę posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation