Kuchnia

cukinia i dynia

Bułeczki dynie (10 szt)

360 g mąki
14 g drożdży
1/2 szkl mleka
1 jajko
45 g masła roztopionego i przestudzonego
125 g puree z dyni
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
kilka orzechów pekan lub włoskich

Zrobić rozczyn z drożdży, wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, pod sam koniec dodając masło. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ścierką 1,5 godz. Po wyrośnięciu ciasto wyrobić. Podzielić na 10 części. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Uformować dynie - lekko spłaszczyć, ostrym nożem ponacinać bułeczkę po bokach. Przykryć ręczniczkiem, odłożyć na 20 min w ciepłe miejsce do podwojenia obj. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. W środek włożyć kawałek orzeszka. Piec w 190 st przez 15 min do zezłocenia. Wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation