Kuchnia

cukinia i dynia

Risotto dyniowe z curry
Składniki:
- 1/2 średniej dyni Hokkaido (pokrojona w kostkę ze skórką),
- 1-1,5 litr bulionu,
- 3-4 łyżki masła,
- 1 mała cebula,
- 1 szklanka ryżu do risotto,
- 1/2 szklanki białego wina
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżeczki curry, odrobina imbiru,
- 25 g sera Cheddar/Parmezan,
- natka pietruszki.

Wykonanie:
Dynię myjemy, przekrajamy na pół, wydrążamy łyżką pestki. Kroimy w kostkę (ze skórką). Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cebulę, a następnie pokrojoną dynię. Smażymy ok. 5 min. na małym ogniu. Cebula musi się zeszklić, ale nie zarumieniamy jej. Następnie dodajemy ryż. Mieszamy chwilę, mieszamy i podsmażamy ryż, aż pokryje się całkowicie masłem. Następnie dodajemy wino, dusimy do odparowania. Stopniowo wlewamy (przygotowany wcześniej) gorący bulion, po jednej chochli wazowe, za każdym razem mieszając. Kiedy ryż wchłonie całkowicie pierwszą porcję bulionu, dodajemy kolejną. Gotujemy w ten sposób przez kolejne 20min. (łącznie ok. 30 min), powtarzając tę czynność. Dodajemy przyprawy, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i curry, imbir (do smaku). Risotto nie powinno być wodniste. Ryż musi być al dente, ale i jednocześnie miękki. Patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy na minutę. Wrzucamy 1-2 łyżki masła, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec posypujemy tartym na małych oczkach serem, wszystko jeszcze raz mieszamy, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation