Kuchnia

cukinia i dynia

Czekoladowe ciasto migdałowo dyniowe


Składniki:

* 200 g blanszowanych migdałów
* 50 g nasion dyni (suszone, łuskane)
* 200 g dyni (masa po obraniu)
* 150 g gorzkiej czekolady
* 130 g cukru
* 2 łyzki kakao
* 3 łyzki mąki
* skórka otarta z 1 pomarańczy
* 4 jajka
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Polewa czekoladowa:

* 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej - w zależności od preferencji)
* 2 pełne łyżki masła


Przygotowanie w Thermomixie:

Migdały, nasiona dyni i połamaną czekoladę miksujemy 10 sekund, obroty 6. Przesypujemy do miseczki.

Pokrojoną w kostkę dynię miksujemy 7 sekund na obrotach 5.

Do dyni dodajemy orzechowo czekoladową mieszankę i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy  45 sek na obrotach 3.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut (wbity w środek ciasta patyczek nie powinien wychodzić oblepiony ciastem). Ciasta nie należy zbytnio przepiec aby nie straciło wilgoci.

Ciasto odstawiamy do wysudzenia na około 1,5-2 godziny.

Kiedy ciasto przestygnie, czekoladę i masło łączymy ze sobą i topimy w kąpieli wodnej. Mieszamy do chwili połączenia się składników. Polewę rozsmarowujemy na cieście i pozostawiamy do zastygnięcia.


Bez Thermomixa:

Dynię ścieramy na drobnych oczkach tarki, orzechy i pestki dyni rozdrabniamy blenderem lub w młynku do kawy. Miksujemy około minuty. Pozostałe czynności wykonujemy tak, jak w przypadku uzywania Thermomixa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation