Kuchnia

Słodko

Bake&Taste: Ciasto marmurkowe

Składniki:
200 g masła
4 jaja
200 g cukru
ok. 1/2 łyżeczki (4 g) soli
200 g mąki tortowej
2 opakowania cukru wanilinowego
ok. 4 łyżek (30 g) kakao w proszku


Przygotowania wstępne:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puszt ustawiamy na środkowym poziomie. Formę do wypieków długości 28 cm smarujemy masłem.

1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Rozpuszczony tłuszcz natychmiast zdejmujemy z ognia.
2. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w dwóch różnych naczyniach.
3. Do żółtek dodajemy cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką [u mnie zadziałał mikser].
4. Do żółtek dodajemy na przemian małe ilości mąki i stopionego masła.
5.Białka ubijamy na sztywną pianę. W połowie ubijania dodajemy jedną torebeczkę cukru wanilinowego.
6. Dodajemy białka do ciasta. Mieszamy masę drewnianą łyżką.
7. Ciasto dzielimy na połowy i umieszczamy je w osobnych naczyniach. Do jednej części masy dodajemy kakao, do drugiej - pozostałą część cukru wanilinowego.
8. Za pomocą łyżki wykładamy do formy obie masy na przemian tak aby tworzyły efekt marmuru.
9. Wkładamy ciasto do piekarnika na godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation