Kuchnia

Słodko

Bake&Taste: Ciasto jogurtowe

Składniki:
3 jaja
jogurt naturalny (mały kubek)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego i trochę oleju do wysmarowania formy
240 g cukru
240 g mąki pszennej luksusowej (u mnie jakaś zwykła, pabianicka :)
1/2 opakowania proszku do pieczenia
około 1/2 łyżeczki soli (4 g)
1/2 cytryny


Przygotowanie wstępne:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Brytfankę z wysokim brzegiem o średnicy 22 cm (u mnie średnia keksówka) smarujemy olejem. Wyciskamy sok z cytryny.

1. Jaja wbijamy do dużego naczynia i mieszamy je trzepaczką jak na omlet*.
2. Dodajemy jogurt i znowu ubijamy.
3. Dolewany olej i ponownie ubijamy.
4. Dodajemy cukier, wlewamy sok z cytryny, cały czas ubijając.
5. W innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy je do masy jajecznej, ciągle ubijając.
6. Masę wylewamy do formy i pieczemy 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia na wysokiej drucianej podstawce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation