Kuchnia

Słodko

Ciasto kokosowo - orzechowe bez pieczenia

Składniki:

masa kokosowa:

400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
1 budyń śmietankowy, waniliowy lub kokosowy niesłodzony
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych

krem orzechowy:

150 g orzechów (użyłam włoskich)
250 g masła
150 g cukru pudru
1/2 szklanki mleka

dodatkowo:

60 sztuk herbatników
czekolada gorzka
batoniki kokosowe





1. Odlać 1/2 szklanki mleczka kokosowego i dodać do niego budyń, a resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać budyń i ugotować. Wsypać wiórki i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce ostudzone orzechy cały czas ucierając.

3. Herbatniki ułożyć (tak jak pokazano to na blogu Wypieki z Pasją). Na nie wyłożyć 1/3 kremu orzechowego, potem kolejna warstwa herbatników i 1/2 masy kokosowej, herbatniki i 1/3 kremu orzechowego, herbatniki i 1/2 masy kokosowej, herbatniki i reszta kremu orzechowego.

4. Polewę można zrobić z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Ja drobno posiekałam 8 małych batoników orzechowych i rozpuściłam je z łyżką masła :) Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation