Kuchnia

Słodko

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g masła rozpuszczonego
300 g jogurtu greckiego
10 śliwek
płatki migdałów

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać rozpuszczone masło i jogurt, zmiksować.
Mąkę z proszkiem przesiać do masy i wymieszać ręcznie przy użyciu szpatułki silikonowej lub łyżki drewnianej, niezbyt dokładnie - jak na muffinki, ciasto nie powinno być idealnie wymieszane, powinno mieć grudki, dzięki czemu będzie pulchne i nie zbite.
Ciasto przelać do kwadratowej formy 20x20cm.
Na wierzchu układać połówki śliwek bez pestek, skórką do dołu.
Śliwki posypać płatkami migdałów.
Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st.C.

http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/09/ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation