Kuchnia

Z piekarnika

BANANA BREAD - chleb bananowy ekspresowy

Przygotowujemy sobie:

- 3 banany
- 1,5 szklanki mąki (ja dałam 3/4 szklanki pszennej i 3/4 szklanki żytniej razowej)
- 3/4 szklanki cukru/cukru brązowego (dałam słodzik do pieczenia i znacznie mniej, a i tak był słodki!- myślę, że spokojnie starczy połowa szklanki)
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 jajko
- ekstrakt z wanilii lub 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawy: cynamon/kardamon/przyprawa do piernika

1. Rozgniatamy w misce banany widelcem ma "papkę".

2. Wlewamy do bananów masło i mieszamy.

3. Teraz wystarczy już tylko wmieszać resztę : cukier, jajko, wanilię, mąkę z sodą i solą.

4. Możemy dodać : cynamon, kardamon (to dałam ja) lub przyprawę do piernika (też jest pycha!)

5. Wlewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy nasz chlebek 60 min w 170-175'C.

Sprawdzamy patyczkiem i ... smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation