Kuchnia

Z piekarnika

Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem

Przepis na około 30 ciasteczek
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
130g miękkiego masła
160g cukru
2 jajka lekko ubite widelcem
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki rodzynek
100g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g pokruszonych płatków kukurydzianych

1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

2. Następnie dodać w dwóch partiach jajka, po każdym dodaniu chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.

4. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).

5. Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.

6. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC).

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation