Kuchnia

Z piekarnika

Ilość porcji: 8 - 12 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas całkowity: 35 minut

Składniki:

2 dojrzałe banany
1 jabłko
2 szklanki płatków owsianych
½ szklanki wiórek kokosowych
½ szklanki daktyli
garść orzechów brazylijskich
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki łuski psyllium*
*łuskę psyllium zwaną również Babka płesznik można zastąpić siemieniem lnianym lub nasionami chia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce zmiksować blenderem banany na puree (ja najczęściej robię to ugniataczem do ziemniaków).
Dodać do nich pozostałe składniki czyli: obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy, płatki owsiane, pokrojone w paseczki daktyle, wiórki koksowe, cynamon i łuskę psyllium. Całość dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, docisnąć, wyrównać i piec przez 30 minut.
Wyjąć, ostudzić i pokroić na dowolne kształty.
Najlepiej przechowywać je w lodówce i zjeść do 7 dni.

MOŻLIWOŚCI:

banany można zastąpić 1 ugotowanym słodkim ziemniakiem lub 1 szklanką puree z dyni
orzechy brazylijskie na dowolne inne orzechy, nasiona lub pestki
daktyle można zastąpić rodzynkami, suszonymi morelami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation