Kuchnia

bez glutenu

Przepis na kopytka jaglane + wykonanie krok po kroku ilovebake.pl

KOPYTKA JAGLANE (bezglutenowe)– PRZEPIS

ILOŚĆ: 2 duże talerze kopytek

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 kg ziemniaków
1 jajko
2,5 szklanki mąki ziemniaczanej + do podsypywania
szczypta soli

Kaszę przekładamy do garnuszka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na niewielkim ogniu, aż do wchłonięcia wody. Odstawiamy i studzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy. Kaszę i ziemniaki mielimy. Dodajemy jajko oraz szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Wykrawamy kawałek ciasta i na podsypanej obficie mąką stolnicy formujemy wałeczek, nożem wykrawamy pod skosem kawałeczki. Postępujemy tak z całym ciastem. Kopytka wkładamy do wrzątku i od wypłynięcia gotujemy przez ok. 3 min (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Podajemy ze słodkimi lub słonymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation