Kuchnia

bez glutenu

200g mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
150g mąki ryżowej (lub zmielonego ryżu)
150g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru lub miodu
200g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
30g sezamu
30g siemienia lnianego
2 płaskie łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie mąki wsypać do dużej miski. W środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać 150ml lekko ciepłej wody i cukier. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Można przecisnąć je również przez praskę do ziemniaków).
Chłodne ziemniaki, ziarna, sól i 300ml lekko ciepłej wody dodać do wyrośniętego zaczynu. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą na jednolitą masę.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20min.
Formę keksową (o długości 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i posypać mąką bezglutenową (np. gryczaną).
Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i pozostawić, aż ciasto wypełni całą formę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
Formę włożyć do piekarnika. Po 15min. pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 15 min. Następnie wyciągnąć chleb z formy, piekarnik wyłączyć, chleb wstawić jeszcze na 15min. do gorącego piekarnika. (Dzięki temu będzie chrupiący).
Kolejno wyciągnąć chleb z piekarnika, położyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation