Kuchnia

bez glutenu

Pleśniak na mące kukurydzianej

3,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki cukru (ksylitolu)
4 jajka
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy, glutenu)
2 łyżki kakao
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (można użyć świeżych czy mrożonych owoców, podduszonych z odrobiną cukru)

Z mąki, 0.5 szklanki cukru, żółtek, masła i proszku do pieczenia zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. 2 odkładamy, do trzeciej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy by składniki się połączyły. Wszystkie trzy części ciasta chłodzimy w lodówce 30-60 minut.

Białka jaj ubijamy, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie sztywna.

Na dno blachy (dość duża, prostokątna) wykładamy papier do pieczenia (możemy też ją nasmarować tłuszczem i wysypać mąką). Wykładamy dokładnie jedną częścią ciasta dno blachy. Następnie rozsmarowujemy dżem, na dżem ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemną część ciasta. Wykładamy pianę z białek. Na końcu ścieramy ostatnią jasną część ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 45-50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation