Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ambrozja - składany sernik z bezą
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na blaty miodowe:


300 g mąki
150 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu

na sernik:

1kg sera na sernik z wiaderka
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
100 g masła stopionego
1/2 szklanki rodzynek

na krem budyniowy:

1 litr mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
300 g masła

na bezę:

6 białek
1 szklanka cukru

dodatkowo:

400 g gęstych powideł śliwkowych
2 łyżki polewy czekoladowej (opcjonalnie, można pominąć)



Blaty miodowe: sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta).


Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 170*C, wystudzić (najlepiej przez noc).


Krem budyniowy: budynie i cukier rozpuścić w połowie mleka. Resztę zagotować, wlać rozrobiony proszek i ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje wmiksować do niego masło i zagotować jeszcze raz, krótko do momentu, aż zacznie bulgotać. Nie studzić, gorącą masę podzielić na trzy części i przekładać placki w kolejności: blat miodowy-1/3 budyniu- ser-1/3 budyniu-blat miodowy-1/3 budyniu. Tak złożone ciasto odstawić do wystygnięcia, można nawet odłożyć je do następnego dnia ale najpierw trzeba zafoliować.

Beza: białka ubić, kiedy będą sztywne powoli dodawać cukier. Pianę przełożyć do blaszki wyścielonej papierem (lub dociąć papier na wymiar ciasta i upiec na tacy z wyposażenia piekarnika) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec około 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec około 2 godzin. Jeśli beza będzie się zbytnio rumienić z wierzchu to należy jeszcze trochę obniżyć temperaturę. Wystudzić i delikatnie zdjąć z papieru. Na ostatniej warstwie budyniu rozsmarować powidła i nałożyć na nie bezę. Wierzch można popisać cienkimi paskami polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation