Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Beza z krakersami i orzechami


Beza, której skład Was zaskoczy ;-). Do bezy przygotowanej jak na Pavlovą dodajemy posiekane orzechy i... pokruszone słone krakersy! Tak przygotowana beza nie jest mocno słodka, o czym decyduje sól zawarta w krakersach. Ciasteczka w bezie miękną podczas pieczenia, dlatego by dodać ciastu odrobinę kruchości posypałam je pokruszonymi krakersami już na wierzchu, przed samym podaniem. Do tego oczywiście sos czekoladowy (będzie pasował też karmelowy)- niebo w gębie!

Przepis jest norweski, za przesłanie go do mnie podziękowania ślę do Angeliki :-).

Składniki na bezę:

3 duże białka
duża szczypta soli
220 - 250 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g orzechów pekan lub włoskich, posiekanych
150 g krakersów, połamanych na mniejsze kawałki

W misie miksera umieścić białka i rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu białek dodać szczyptę soli, następnie ubijać do powstania sztywnej piany. Dodawać cukier, powoli, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Dodać cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać posiekane orzechy i połamane z grubsza krakersy, wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę bezową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 - 175ºC przez około 30 - 35 minut. Beza będzie wypieczona i wyraźnie zarumieni się z wierzchu. Wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy.

Ponadto:

250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
kilka pokruszonych krakersów, do posypania

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić.

Sos czekoladowy:

40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
40 g czekolady deserowej

W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.

Wykonanie:

Na wystudzoną bezę nałożyć ubitą śmietanę, posypać pokruszonymi krakersami, polać sosem czekoladowym. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation