Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Krówka z chrupiącym kremem budyniowym
SKŁADNIKI:

( blacha 24 x 28 )

CIASTO :

* jajko – 4 szt

* kisiel pomarańczowy – 1 op

* mąka pszenna – 3 łyżki

* cukier – 0,5 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kakao – 1 łyżka

MASA BUDYNIOWA :

* płatki migdałów – 180 g

* mleko – 700 ml

* margaryna – 250 g

* budyń waniliowy – 1 op

* cukier – 3 łyżki

DODATKOWO :

* herbatniki – ok. 25 szt

* masa krówkowa – 1 puszka

* cukier puder

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO :
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier.
Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy i wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 min / 180C.

Studzimy i kroimy na 2 blaty.

MASA BUDYNIOWA :

Płatki migdałów siekamy w słupki , prażymy kilkanaście sekund na suchej patelni.
150 ml mleka gotujemy , zalewamy migdały.

W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń , resztę gotujemy.
Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy.

Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną.

CAŁOŚĆ :
Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej.
Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową.

Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową.

Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation