Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

murzynek na kwaśnym mleku ( z powidłami i beza orzechową)
*foremka 25*24 cm
Składniki:
na ciasto:

350 g maki
1,5 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki zsiadłego mleka
250 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
2 łyżeczki sody
na bezę:
5 białek
250 g posiekanych drobno orzechów
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
słoiczek powideł śliwkowych

Miękkie masło utrzeć z cukrem . Następnie dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z soda i kakao, przesiać do masy maślanej. Dodać mleko i dżem, zmiksować wszystko razem. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby nie przesuszyć ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation