Kuchnia

Potrawy słone jak łzy, pikantne niczym sny.. albo i nie ツ

Gołąbki w bigosie


Składniki

GOŁĄBKI:
2 torebki ryżu
cebula
0,5 kg mięsa mielonego
pół główki małej kapusty
jajko
sól, pieprz
majeranek
BIGOS:
0,5 kg kapusty kiszonej
pętko kiełbasy
duża cebula
liścia laurowe
kostka rosołowa
papryka słodka
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
majeranek

Przygotowanie

Ryż gotujemy jak na opakowaniu. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, vegetą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy. Wrzucamy do mięsa. Kapustę kroimy, parzymy, dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy z przestudzonym ryżem. Jeśli jest za rzadkie możemy dosypać bułki tartej. Formujemy podłużne kotlety i smażymy.
Kapustę kiszoną płuczemy, gotujemy. Kiełbasę kroimy w plastry, cebulę w kostkę, dodajemy do kapusty. Prużymy aż wszystko zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką, dodajemy liście laurowe. Kostkę rosołową rozpuszczamy i wlewamy do bigosu, zaprawiamy koncentratem pomidorowym, dalej prużymy.
W saganku na dnie układamy liście kapusty, na liście wykładamy warstwę bigosu. Układamy usmażone gołąbki, znów wykładamy bigos, i kolejną warstwę gołąbków. Na wierzch wykładamy resztę bigosu i przykrywamy liśćmi kapusty.
Na koniec robimy sos, rozpuszczamy w szklance ciepłej wody kostkę rosołową, mieszamy z koncentratem. Wlewamy do saganka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation