Kuchnia

Potrawy słone jak łzy, pikantne niczym sny.. albo i nie ツ

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym


Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Składniki:

schab środkowy bez kości - 1.5 kilogramów
śliwki suszone bez pestek - 300 gramów
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
olej roślinny - 4 łyżki
musztarda sarepska - 3 łyżki
majeranek suszony - 65 gramów
olej - 50 mililitrów
cebula szalotka, mała - 1 sztuka
śmietana 18 % - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.
Przyprawę do mięs wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.
Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation