Kuchnia

ryby

Śledź z ananasem i sosem curry przepis - Gotujmy.pl

Składniki:
Śledź z ananasem i sosem curry
250 gram śledzia marynowanego
1 cebula
½ puszki ananasa
3 łyżki majonezu Kieleckiego
1 łyżka jogurtu naturalnego
½ łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka curry
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Śledź z ananasem i sosem curry
Cebule kroimy w drobną kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Śledzia obieramy ze skórki i każdy filet kroimy na 4 kawałki. W miseczce łączymy ze sobą majonez, jogurt, sok z cytryny i curry – mieszamy aż do połączenia się składników.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pojemnika, słoiczka lub salaterki nakładamy porcję sosu, na nim układamy śledzie następnie posiekaną cebulę i ananasa, wlewamy kolejną porcję sosu i układanie powtarzamy od początku aż do skończenia składników, ale tak aby ostatnią warstwę tworzył sos curry.

Tak przygotowanego śledzia wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation