Kuchnia

ryby

Dorsz w porach w cieście francuskim
Składniki (4 porcje)

500 g filetu z dorsza
2-3 białe części pora
3-4 łyżki masła
2 opakowania ciasta francuskiego
1 cytryna
koper (świeży lub mrożony)
1 jajko
2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego
sól, pieprz
1. Z cytryny zetrzeć skórkę i odstawić. Sokiem skropić rybę i lekko ją posolić i posypać pieprzem. Odstawić -najlepiej – na pół godziny do lodówki.

2. Białe części pora oczyścić, opłukać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pora. Dusić na małym ogniu, często mieszając, aż por zrobi się miękki (około 10-15 minut) Odstawić do przestudzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i posiekany koperek i wymieszać.

3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim jeden arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je najpierw rozwałkować) Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia nie były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem.

4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation